image_intro_alt

„Nepotyzm Plus”. Lewica składa wniosek do NIK o kontrolę metod doboru członków zarządów i rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa

Dziennikarze Gazety Wyborczej, Onetu oraz RMF FM w ramach serii artykułów “Partia i Spółki” przeanalizowali składy zarządów i rad nadzorczych wszystkich spółek Skarbu Państwa. Śledztwo dziennikarskie pokazało, który z polityków obozu władzy dorobił się największej strefy wpływów w obsadzaniu państwowych firm swoimi ludźmi. Artykuły "Partia i Spółki” pokazują, że pomimo deklaracji PiS nepotyzm ma się świetnie w podległych rządowi spółkach oraz instytucjach. Po lekturze tych doniesień trudno nie dojść do wniosku, iż PiS od 6 lat prowadzi z dużą determinacją program „Nepotyzm Plus”.

Lewica chcąc zatrzymać tę karuzelę tłustych kotów i złożyła w sierpniu 2021 r. projekt ustawy wprowadzający jasne zasady naboru do rad nadzorczych i zarządów Spółek Skarbu Państwa. Do dziś nie otrzymał on nr druku, co najlepiej pokazuje, iż deklaracje PiS dotyczące walki z nepotyzmem kończą się tylko na słowach.

Lewica - w odpowiedzi na artykuły Gazety Wyborczej, Onetu oraz RMF FM - składa wniosek do NIK o kontrolę metod doboru członków zarządów i rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa. Kontrolerzy powinni sprawdzić z czyjej rekomendacji i na jakich zasadach dane osoby trafiały do zarządu lub rady nadzorczej.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Za nami 6 lat programu „Nepotyzm Plus”, Prawo i Sprawiedliwość w sposób bezkompromisowy obsiadło spółki Skarbu Państwa oraz instytucje państwowe, gdzie prowadzi politykę „Rodzina na swoim”.

Jarosław Kaczyński i jego partia przychodzili do władzy mówiąc, że państwo zachorowało na chorobę nepotyzmu, tyle, że to prezes PiS doprowadził do sytuacji, iż możemy mówić o programie „Nepotyzm Plus”. Za rządów Jarosława Kaczyńskiego, Mateusza Morawieckiego oraz Prawa i Sprawiedliwości mamy największy wysyp rodzin, przyjaciół i znajomych polityków tej partii w instytucjach państwowych, spółkach Skarbu Państwa. Polska, która miała być wolna od choroby nepotyzmu, za rządów Jarosława Kaczyńskiego i Mateusza Morawieckiego choruje jeszcze bardziej.

Jeszcze kilka tygodni temu Jarosław Kaczyński oświadczył, iż cofa się z nepotyzmu, który sam wywołał. A kongres tej partii przyjmował uchwałę, że nepotyzm się kończy, tymczasem osób, które PiS instaluje na stanowiskach jest jeszcze więcej. Brakuje jakiegokolwiek przykładu, który by pokazywał, że ta partia chce się z tej złej drogi wycofać.

Lewica kilka miesięcy temu złożyła projekt ustawy, który ma zapewnić obsadę spółek Skarbu Państwa w transparentnych konkursach, aby osoby przychodzące zarządzać państwowym mieniem były kompetentne. Nie godzimy się na to, żeby takie ustawy siedziały w zamrażarce.

Lewica przyszła do parlamentu, aby obnażać prawdę o takich sprawach, jak nepotyzm. Czy PiS walczy z nepotyzmem? Nie. Brunatne ośmiornica obsiadła spółki Skarbu Państwa, PiS robi to z pełną premedytacją i trzeba o tym głośno mówić. Jednocześnie trzeba mówić, że są kluby i partie, które mają ustawy, które chcą to zmienić. Rozbicie tego układu spowoduje naruszenie fundamentu, na którym opiera się obecna władza.

Tomasz Trela podczas konferencji prasowej powiedział:

Wszystkie uchwały, które podejmuje PiS na nic się nie zdają, dzisiaj widzimy, że nie ma spółki Skarbu Państwa, nie ma takiej rady nadzorczej, gdzie nie ma ręki Jacka Sasina, Joachima Brudzińskiego, Zbigniewa Ziobry, Jarosława Kaczyńskiego czy też Mateusza Morawieckiego. W PiS powstał pewien schemat, CV trafiają na Nowogrodzką do skrzyneczki danego polityka i jak w jakieś spółce zwalnia się stanowisko, to z danej skrzyneczki wyciągane jest jakieś nazwisko. Takie skrzyneczki ma i Jacek Sasin i Joachim Brudziński i inni.

Jako Lewica składamy wniosek do Najwyższej Izby Kontroli, aby przeprowadziła kontrolę jak przez ostatnie 6 lat wskazywane były nazwiska na kandydatów na kandydatów do rad nadzorczych oraz zarządów spółek Skarbu Państwa. Aby ten proces był transparentny to musi być rozwiązany systemowo, ale jeżeli transparentność w wykonaniu PiS to maile pt. Część Wujo. Kontrolerzy NIK muszą sprawdzić w jakim czasie, na czyją rekomendację lub polecenie dana osoba trafiała do tej czy innej rady nadzorczej, czy też zarządu spółki Skarbu Państwa.

Opinia publiczna powinna mieć pełną wiedzę, jak działa zgniła władza spod znaku kiedyś zjednoczonej, a dziś popękanej prawicy.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!